Czy z napiwków kelnera można uzyskać drugie wynagrodzenie?

Potrzebne kwalifikacje do zostania hydraulikiem
2 listopada 2016
Barman jak dobry kolega – kluczowe cechy barmańskie
22 listopada 2016

Czy z napiwków kelnera można uzyskać drugie wynagrodzenie?

Każda osoba, która kiedykolwiek poszukiwała pracy wie, że najłatwiej o nią w branży gastronomicznej. Być może dlatego, że w każdym mieście zarówno tym mniejszym, jak i większym, funkcjonuje wiele lokali gastronomicznych. Do odpowiedniego funkcjonowania potrzebują oni pracowników kuchni, utrzymania czystości, a także kelnerów odpowiedzialnych za profesjonalną obsługę klientów restauracji. Zazwyczaj jest to praca w charakterze jednozmianowym, w którym dzień pracy trwa przeciętnie około dwunastu-trzynastu godzin – bywa to obciążające dla organizmu.

Za co odpowiedzialny jest kelner?

Jak już wcześniej odnotowano, pierwszym i naczelnym obowiązkiem każdego kelnera jest odpowiednia obsługa klienta. Rozpoczyna się ona już w momencie powitania gościa na sali, skierowania go do stolika i podania menu. Poza przygotowaniem odpowiedniego nakrycia, dostarczenia zamówienia na stolik i uregulowania płatności, polscy kelnerzy posiadają szereg innych obowiązków. Najpopularniejsze z nich to:

  • dbanie o właściwą ekspozycję towaru w lodówkach chłodniczych,
  • regularne sprzątanie całej przestrzeni restauracji,
  • pomoc pozostałym członkom zespołu,
  • odbieranie zamówień składanych telefonicznie.

Lista zadań jest dość obszerna, dlatego też szczególnie ważną umiejętnością, jaką powinien posiadać kelner jest dobra organizacja własnej pracy.

Predyspozycje do pracy na stanowisku

Ze względu na niemalże stały kontakt z klientem, propozycja wspomnianej pracy kierowana jest szczególnie do osób bardzo komunikatywnych i odpornych na stres. W przypadku prawidłowo obsługiwanych klientów istnieje większa szansa na ich ponowny powrót do lokalu w przyszłości, czego oczekuje każdy pracodawca. Należy zatem pamiętać o odpowiedniej aparycji, uśmiechu na twarzy i wyznawanej maksymie „klient nasz pan”.

Zarobki, które szczególnie kuszą studentów

Wynagrodzenie osób odpowiedzialnych za obsługiwanie klientów lokali gastronomicznych zbudowane jest z dwóch komponentów. Pierwszy z nich nazywany jest podstawą godzinową. Zgodnie ze stawką widniejącą na umowie kelner za każdą spędzoną godzinę w pracy otrzymuje określone wynagrodzenie. Jego wysokość ustalana jest na podstawie posiadanych kompetencji, doświadczenia, a także renomy restauracji. Drugim czynnikiem kształtującym zarobki będą napiwki, które zostawiane są przez zadowolonych klientów. Jak podkreślają osoby zatrudnione w najlepszych lokalach, otrzymują one datki często sięgające wysokości podstawowego wynagrodzenia. Pracując na takim stanowisku, warto zatem przyłożyć się, obsługując gości.

Dodaj komentarz