Restauracje w Gliwicach poszukujące kelnerów

Projektant graficzny freelancer z Zabrza
22 maja 2016
Jak wygląda bezrobocie w Zabrzu?
30 maja 2016

Restauracje w Gliwicach poszukujące kelnerów

Każda osoba poszukująca pracy wie, że najłatwiej otrzymać zatrudnienie w branży gastronomicznej. Odpowiada za to duża liczba restauracji, która z powodu wysokiej rotacji pracowników, stale poszukuje pracowników. Dobrze wyszkolony i komunikatywny kelner, poza atrakcyjnym wynagrodzeniem podstawowym, za odpowiednią obsługę swoich klientów może liczyć na napiwki. Ich wysokość zależy w głównej mierze od poziomu restauracji, prestiżu i serwowanych potraw.

Codzienna praca na stanowisku

Głównym i podstawowym obowiązkiem jest obsługa klienta. Warto zaznaczyć, że kelner odpowiada również za sprzedaż produktów oferowanych przez restaurację. W trakcie rozmowy z klientem, ma możliwość zaoferowania deseru lub dodatkowego napoju. Istotne zatem okazuje się odpowiednie wyczucie potrzeb klienta i dostosowanie swojego podejścia. Poza obsługą, kelner powinien dbać o porządek zarówno na sali, jak i za barem z kasą. W wielu restauracjach, zobowiązany jest on również do przygotowania nakrycia na stolik, dostarczenia zamówionych napojów i jedzenia. Gdy klient ureguluje rachunek i opuści lokal, kelner zobowiązany jest do zebrania talerzy i ich wniesienia na zmywak.

Cechy dobrego kelnera

Osoba zainteresowana podjęciem pracy na wspomnianym stanowisku, powinna być bardzo komunikatywna – większość czasu spędzonego w restauracji będzie poświęcać na rozmowy z klientami. Ważne zatem, aby była cierpliwa i potrafiła uprzejmie im doradzić. Kelnerzy cieszący się dobrą pamięcią, znacznie szybciej nauczą się karty menu, co przełoży się na ich profesjonalizm w obsłudze. Dodatkowo, przyjmując zamówienia, nie będą zmuszeni do robienia dodatkowych notatek. Należy również pamiętać o takich umiejętnościach jak dobra organizacja własnej pracy, a także praca w zespole. Niemalże we wszystkich lokalach gastronomicznych zatrudnione osoby muszą ze sobą dobrze współpracować, tylko w ten sposób możliwa jest szybka realizacja zamówienia.

Wysokość wynagrodzenia

Trudno jednoznacznie określić, ile zarabia osoba na takim stanowisku. Na ostateczną wysokość pensji wpływają następujące czynniki:

  • Posiadane doświadczenie zawodowe,
  • Miejsce zatrudnienia
  • Napiwki otrzymywane od klientów
  • Premie uznaniowe za dobrą sprzedaż produktów
  • Stawka podstawowa za godzinę pracy

W 2017 roku wzrosła minimalna pensja krajowa. Aktualnie, za każdą przepracowaną godzinę, pracownikowi należy się minimum 13 złotych brutto. Oczywiście, pracodawca ma prawo zaoferować większe wynagrodzenie, niemniej w przypadku kelnerów, na takowe mogą liczyć tylko i wyłącznie Ci najlepsi pracujący w restauracjach o wysokim standardzie. Jak zauważają sami kelnerzy, odpowiednio wysokie napiwki są w stanie zrekompensować wysiłek fizyczny kelnerów.

Dodaj komentarz