Praca na budowie – średni czas pracy i obowiązków
1 września 2016
Średnie zarobki jako nauczyciel w Śląsku?
22 września 2016

Jak wygląda praca w gorzelni

Wytwarzany w gorzelniach spirytus wykorzystywany jest nie tylko do produkcji trunków, ale także w procesie wytwarzania wielu leków, kosmetyków i wyrobów przemysłowych. Mimo dużego zapotrzebowania na spirytus, polskie gorzelnie borykają się z problemami związanymi z wysoką akcyzą i często są zmuszane ogłaszać upadłość. Jak wygląda praca w gorzelniach, które funkcjonują do dziś?

Na sucho i na morko

Gorzelnicy stosują dwie metody produkcji. Pierwsza z nich – na sucho – jest mniej skomplikowana. Zboże mięli się w specjalnym bębnie i podgrzewa do odpowiedniej temperatury. Następnie pracownicy gorzelni dodają do zboża enzymy i poddają mieszaninę procesowi schładzania. Bardziej jednak preferowana jest złożona metoda „na mokro”. W tym przypadku, do zboża dodawane są zarówno enzymy, jak i drożdże. Składniki są podgrzewane i poddawane trzydniowemu procesowi fermentacji. Następnie mieszanina jest gotowana. W efekcie powstaje spirytus pod postacią gazu. Gorzelnicy stosują specjalistyczną aparaturę, która rozwarstwia produkt, dzieląc go na najwyższej jakości spirytus oraz alkohol, który później jest wykorzystywany, na przykład, do produkcji płynów do spryskiwania szyb.

Pod ścisłym nadzorem

Pracę gorzelników kontrolują urzędnicy, którzy skrupulatnie sprawdzają ilość i jakość wytworzonego spirytusu. Gorzelnia jest miejscem bardzo dobrze zabezpieczonym, niewiele osób może ingerować w proces produkcji. Aparatura jest szczelnie zabezpieczona, magazyny zamknięte. Należy pilnować tego, aby cysterny nie przeciekały, ponieważ za spowodowane w ten sposób straty gorzelnia musi ponieść duże koszty.

Kto może prowadzić gorzelnię

Założenie własnej gorzelni to nie lada wyzwanie. Unia Europejska ściśle określa wymagania, jakie musi spełnić osoba chcąca prowadzić własną gorzelnię. Dotyczą one – oczywiście – zasad bezpieczeństwa, ale także tego, że na stworzenie gorzelni trzeba mieć pozwolenie od ministerstwa.

Żytnia, kukurydziana, ziemniaczana… wódka

Surowcem najczęściej wykorzystywanym do produkcji spirytusu jest żyto. Alkohol ten można jednak produkować także z kukurydzy: mokrej – jesienią, kiszonej – latem lub z suchej – przez cały rok. Gorzelnicy zaznaczają jednak, że produkcja z suchej kukurydzy nie jest opłacalna. Kolejnym surowcem wykorzystywanym do produkcji alkoholu są ziemniaki. Z nich wytwarza się wódkę luksusową, która jest bardziej odpowiednia dla alergików, ale droższa niż inne odmiany.

Zabytki

W związku z tym, że znaczna liczba polskich gorzelni już nie funkcjonuje, po zakładach produkcji spirytusu pozostały charakterystyczne zabudowania architektoniczne. Obecne budynki te wykorzystywane są jako bardzo klimatyczne galerie sztuki, elementy kompleksów hotelowych, restauracje, muzea. Nawet niektóre działające jeszcze gorzelnie mogą poszczycić się stworzeniem części muzealnej dostępnej dla turystów. Ciekawostką jest także zabytkowy już zwyczaj polegający na dodawaniu alkoholu do wynagrodzenia gorzelników.

Dodaj komentarz