30 listopada 2016

Na czym polega praca kipera?

Kiper to słowo, które pochodzi od niemieckiego słowa „küper”, co oznacza „bednarz” lub „piwniczy”. Nazywany jest inaczej degustatorem, zajmuje się zawodowo oceną smaku, wyglądu, zapachu, jakością […]
22 listopada 2016

Barman jak dobry kolega – kluczowe cechy barmańskie

Barman to osoba zajmująca się kompleksową obsługą konsumenta, prowadząca dokumentację sprzedaży, pracę przy kasie fiskalnej, pobierając opłaty w zakładach gastronomicznych. Barman nie odpowiada wyłącznie za przygotowywanie […]
12 listopada 2016

Czy z napiwków kelnera można uzyskać drugie wynagrodzenie?

Każda osoba, która kiedykolwiek poszukiwała pracy wie, że najłatwiej o nią w branży gastronomicznej. Być może dlatego, że w każdym mieście zarówno tym mniejszym, jak i […]
2 listopada 2016

Potrzebne kwalifikacje do zostania hydraulikiem

Polska boryka się z brakiem dobrych fachowców. Niektórzy jako genezę tego problemu podają zamknięcie wielu szkół zawodowych i technicznych, które jeszcze do niedawna kształciły młodych. Obecna […]